Ознака:Светите Отци

Црква

За Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква (III дел)

Во Црквата Божја моралните добродетели самите го достигнуваат врвот совршенството кој е пристапен за човекот. Со исчистени дух и срце преобразени со таинството на светото крштение, човекот кој некогаш имал помрачена душа и бил бесчувствителен, усрдно и ревносно развива во…

Богослужби

Недела пред Рождеството Христово

Адамовата природа, која беше создадена по Божји образ и подобие, по наговор на непријателот ѓавол се струполи во богоотпадништво и со тоа си нанесе егзистенцијална повреда, смртна рана, откако похули на добриот Бог. Првосоздадената убавина се помрачи, ликот Божји избледна,…

Слова на епископ Партениј

Со нас е Бог, но дали ние сме со Него?

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, Игумен на Свештената Бигорска Обител, изговорено во Неделата пред Рождеството Христово, на 1 јануари 2023 година Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Крајното предназначение на човекот, мили мои, е…

Вера

Црковно пеење – Основи на православната вера – XVI дел

Архитектурата, сликарството, фреските, мозаиците и иконите, не се единствениот достапен израз на едната и единствена божествена вистина, туку тоа е возможно и преку пеењето и славословењето со музички и други уметнички дела. Прославувањето на Бога со песни и химни е…

Здравко Пено

Црковна уметност – Основи на православната вера – XV дел

Црковна уметност Меѓу многуте видови на сведочења на вистината Божја во Црквата, посебно место ѝ припаѓа на уметноста. Најдлабоката вистина за Бога, човекот и светот, доживеана преку евхаристиското и подвижничко искуство, Црквата го искажува и преку духовно најчувствителните творци, боговдахновените…

Поучни словa

Бог е љубов. Затоа и Светиот Дух Кој живее во светителите е љубов

Ги сакам оние што мене ме сакаат (Мудри Соломонови изреки 8,17) и Јас ќе ги прославам оние, кои Мене Ме прославуваат (1.Цар. 2,30), вели Господ.   Бог се слави во светителите, а светителите се прославени во Бога   Славата што…