Ознака:Велигден

Богослужби

(Видео) Вечерна на љубовта

Пасхалната радост пламти во срцата на верните и ги исполнува нивните домови со зраците на невечерната светлина на Осмиот невечерен ден. Веста за Победителот на смртта, за Воскреснатиот од гробот громогласно одекнува низ сиот православен свет и еве продолжува да…

Богослужби

(Видео) Воскресение Христово – Света Пасха 2020 лето Господово

Торжествува сега целата земја, огреана од животворните зраци на Христовата победа! Неговата љубовна прегратка има моќ да ги стопли и возрадува сите срца, да го посети секој дом, да внесе утеха и надеж дури и таму каде што не ја…

Медиумите за нас

Бигорски: Манастир или многу повеќе од тоа

Она што можеби не е познато за дел од јавноста, е дека во Бигорски манастир со години духовно се лекуваат зависници од дрога и добиваат шанса да си го вратат нивното место во домот и општеството . Еден директен тв-пренос…

Медиумите за нас

Спектакуларно празнување на Велигден синоќа во Бигорски – европскиот Ерусалим

Едноставно, Бигорската обител и оваа воскресна вечер стана заеднички олтар на љубовта, разгорен од благодатниот оган, кој се умножи во стотици снопови и свеќи, оган во срцата наши. Вдахновениот Архимандрит Партениј пак, дополнително ги загреа срцата и на присутните таму…

Богослужби

(Видео) Светиот и Велик Четврток – раѓање на великата Тајна

Кога славните ученици, при миењето на нозете на Вечерата, се просветлуваа, тогаш злочестивоот Јуда, болен од среброљубие, се помрачуваше и на беззаконите судии, Тебе – праведниот судија – Те предава. Душо среброљубива, гледај каде оди да се обеси таква душа;…

Поучни словa

Видео спот за Велики петок – Страдањата Христови

Апостолот на љубовта, Јован, на светот му напиша нова историја. Историја не на страсти и смрт, но на вистински живот, велејќи: Бог толку во возљуби светот, што го даде својот единороден син, та секој што верува во него да не…