Ознака:Велика Сабота

Богослужби

(Видео) Велика Сабота

Богат е гробот, зашто во себе Го прими Создателот, како Оној што спие, та се покажа како ризница на божествен живот, за спасение на нас кои пееме: Избавителу, Боже, благословен си. (Од Канонот на Утрената на Велика Сабота)   Ден…

Богослужби

Света и Велика Сабота

Денес адот стенкајќи вика: Мојата моќ е уништена, Пастирот се распна и Адама го воскресна. Се лишив од оние со кои царував и морам да ги вратам оние што ги држев насила. Распнатиот ги испразни гробовите, моќта на смртта изнеможува.Слава…

Богослужби

Велика Сабота

Еве настапува и последниот ден од таа чудесна Страдална седмица. Денот на покој, ден кога Господ одмори од Своите дела, откако  го создаде светот и човекот и го воведе него како Цар во Вселената. И ден кога Он го заврши…

април

Свето Благовештение на Пресвета Богородица

25 МАРТ 1. Свето Благoвeштeниe. Кoга на Прeсвeтата Дeва ѝ сe навршилe eдинаeсeт гoдини прeстoјувањe и служeњe при храмoт eрусалимски, и чeтиринаeсeт гoдини oд раѓањeтo, значи, кoга стапи вo 15. гoдина oд живoтoт, свeштeницитe ѝ сooпштилe дeка, спoрeд закoнoт, таа…

Богослужби

Велика Сабота

Си слегол во долните места за да исполниш сѐ со Твојата слава. Од тебе не се сокри мојата падната природа во Адама. Но погребан ме обновуваш, мене изгниениот, Човекољупче Од Канонот на Утрената на Велика Сабота Се наоѓаме во тишината…

Богослужби

Света и Велика Сабота

Оваа сабота е најблагословена, зашто во Неа Христос, заспан, по три дена ќе воскресне. Последниот стих од кондакот и икосот на Велика Сабота Се наоѓаме, верни, во големото „тридневие на смртта Христова“, време на таинствените денови на Воскресението. Овој ден…