Ознака:Воскресение

Богослужби

Светол и Источен Петок во Пречиста

Во склоп на сеопштата пасхална радост на оваа седмица, најсвета од сите, во овој Светол Источен петок, посветен на причинителката на радоста, Пречистата Богородица, во Манастирот Пречиста над Кичево, нашиот Старец Епископ г. Партениј отслужи Божествена Литургија, во присуство на…

Богослужби

Пасхален блесок во Рајчица

Денес пасхалната вест за Воскреснатиот одекна со нова сила во домот на Победоносецот во Рајчица и ја преумножи радоста на нашето монашко сестринство. Особено што голем причинител на таа радост беше присуството на возљубениот наш старец и владика, г. Партениј…

Слова на епископ Партениј

Да бидеме нова твар во Воскреснатиот Христос

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, за Воскресението Христово, изговорено на пасхалното бдение, на 16 април 2023 лето Спасителово Мили мои, поклоници на Воскреснатиот, Да се празнува Света Пасха, премин, Воскресение, значи да се учествува во „новата твар“…

Посланија

Патријаршиско послание за Света Пасха 2023

† В А Р Т О Л О М Е Ј ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП НА КОНСТАНТИНОПОЛ – НОВ РИМ И ВСЕЛЕНСКИ ПАТРИЈАРХ ДО СЕТА ПОЛНОТА НА ЦРКВАТА, БЛАГОДАТ, МИР И МИЛОСТ ОД СЛАВНО ВОСКРЕСНАТИОТ ХРИСТОС * * *           …

Богослужби

Второ Воскресение – Вечерна на љубовта

Воскресенската радост денес ги исполнува душите на сите, а невечерната светлина озарува сѐ околу нас – и лицата на верните и нивните домови и природата – насекаде се чувствува победата на животот, триумфот на Божествената љубов која го промени светот.…

Богослужби

Воскресение Христово – Света Пасха

Ден на сецело очистување и спасение блеска денес со силна небесна светлост. Радоста на ангелите и небесната песна ги обзема земнородните. Човекот се сроди со Бога во нераскинлива заедница на љубов и слава. Празник на човечкото воскресение и отворање на…