Молитва на Св. Нектариј кон Пресвета Богородица

Свети Нектариј Егински

Владичице Себлагословена, Пречиста Дево,

Рају сечудесен, Градино доброустроена.

Те молам, Сечиста, обалгодати го мојот ум,

управи ги моите мисли, просветли ја мојата душа.

Ќерко, направи ме чист, кроток, чесен и храбар,

тивок, уреден, прав, богоподобен,

снисходлив, долготрпелив, на добродетели сад,

непорочен, беспрекорен, ризница на блага.

Дај ми мудрост, разум и одмереност,

свесност, едноставност и смиреномудрие.

Дај ми трезвеност, око просветлено, разум сесветол, дух очистен.

Изгони ја надуеноста, гордоста, надменоста,

вообразеноста и арогантноста, хулењето, нескротливоста,

високомерието, јазикот празнословен, тврдоглавоста;

непостојаноста ужасна, многусловието, големата лукавост и вулгарноста.

Подари ми, Сечиста, добродетелна храброст, смелост, стабилност, дај ми воздржание.

Дај ми самоодрекување, несреброљубие,

ревност по разумот и незлопамтивост.

Дај ми непропадливост, благородност на срцето, дух прав, мирен и дух на вистината.

Избркај ги, Сечиста, страстите на срцето,

многуименитите, Чиста, душевни опасности.

Нехраброста грозна, дрскоста, кукавичлукот,

неодлучноста неволна, и безнадежноста.

Одземи го, Ќерко, гневот и секоја леност,

безволието, јароста како и мрзеливоста.

Завидливоста, острастеноста, омразата, злобата,

бесот, одмаздата, злопамтењето.

Раздорот срамен и многузборливоста,

злојазичноста штетна и брбливоста.

Дај ми, Дево, чувство, дај ми благочувствие.

Дај ми сочувство големо и благоразумие.

Дај ми ја, Дево, радоста на Духот Свети.

Дај ми мир на душата, мирот Господов.

Дај ми љубов, ерос Божествен, пречистен многу, топол, чист и осветен.

Дај вера жива, дејствителна, топла, чиста, света,

надеж непоколеблива, сигурна и света.

Одземи ги од мене, Дево, веригите на гревот, немарноста, пијанството,
немилосрдноста, лошите желби, штетниот разврат,

потсмевот на расипништвото и секое злодејство.

Целомудрие  дај ми, Ќерко, дај воздржание,

пост, внимание и бдение и послушание совршено.

Дај ми внимание во сѐ и расудување остро,

молчание и уредност и трпение свето.

Трудољубие подај, Владичице, во работата,

во усовршувањето и ревност за вежбање во добродетелите.

Душата моја, срцето и умот, Пресвета,

држи ги во светост, зачувај ги во девство.