Ознака:Пресвета Богородица

Богослужби

Последниот акатистен поздрав кон Пречистата

Откривајќи ти го Предвечниот совет, Гавриил застана пред тебе, Дево, те поздрави велејќи: Радуј се земјо ненасеана! Радуј се капино несогорлива! Радуј се бездно несогледлива! Радуј се мосту кој водиш кон небесата и скало висока што ја виде Јаков! Радуј…

Богослужби

Четврт Акатист

Нема послатка духовна наслада за срцата на Христијаните во време на Великата Четириесетница од радосните поздрави кон Пречистата Богородица. Особено тоа важи за монашките синовски срца, бидејќи, како што вели еден светогорски Старец, „нашата Богородица, Мајката наша, е најомилената личност…

Богослужби

Бдение и литија во чест на Скоропослушница

Нашата небесна Закрилничка, Сепречистата Владичица Богородица, чедољубивата Мајка на родот христијански, и овој Велик Пост, преку чудотворната Своја икона Скоропослушница, ја покри нашата Татковина – a особено Струмица – со покровот на Нејзината Божествена љубов. Пред точно една година нè…

Богослужби

Трет Акатист

Чудесните стихири на акатистното пеење се како венец од пофалби кон небесната Царица, што Црквата умилно и со молитвен восторг ѝ ги принесува на Богородица низ деновите на Великиот Пост: Ризницо на чистотата, радувај се, заради Која од падот наш…

Богослужби

Втор Акатист

Радувај се, Владичице, огнообразна колеснице на Словото, духотворен рају, сред кој расте дрвото Господово на животот, чија сладост ги оживотворува оние кои со вера се причестуваат и кои на пропадливоста ѝ се покорени. Од Благодарствениот канон на Пресвета Богородица Водејќи…

Богослужби

Молитвена прегратка за најсјајниот бисер – Богородица

Денес храмот се покажа како прекрасна одаја во која се украсува Невестата, откако ја прими духовната палата Божја – чистата и непорочна Дева, посветла од сите созданија Од Канонот на Утрената богослужба   Гласот на Црквата, тој сладок божествен глас…