Ознака:Св. Нектариј Егински

Поучни словa

Молитва на Св. Нектариј кон Пресвета Богородица

Свети Нектариј Егински Владичице Себлагословена, Пречиста Дево, Рају сечудесен, Градино доброустроена. Те молам, Сечиста, обалгодати го мојот ум, управи ги моите мисли, просветли ја мојата душа. Ќерко, направи ме чист, кроток, чесен и храбар, тивок, уреден, прав, богоподобен, снисходлив, долготрпелив,…

Вести од светот

Конференција за животот и делото на св. Нектариј Егински

Деновиве во тек е меѓународната теолошка конференција по повод 100 години од упокојувањето на св. Нектариј Егински. Многу почитуваниот и со бројни чуда прославениот Светија се родил во Селиврија, Источна Тракија во 1846 год и по многу претрпени искушенија и…

ноември

† Преп. Матрона; св. Нектариј Егински; св. Јован Колов

9 НOEМВРИ 1. Св. мч. Oнисифoр и Пoрфириј. Oвиe двајца прeкрасни луѓe билe мачeни за имeтo Христoвo вo врeмeтo на царoт Диoклeцијан. Билe мнoгу тeпани, билe гoрeни на жeлeзна лeса, па пoтoа билe врзани за oпашкитe на кoњитe и билe…

Поучни словa

Ликот на благородниот

  Ликот на благородниот е особена глетка, бидејки врз него се излева благодатта на божествената Икона. Добродетелите кои се насобрале во него, прикладно го отсликале со својата четка образот на благородниот и секоја добродетел ја запишала својата убавина со најтенки…

Поучни словa

Сликата на моралната машкост

Моралната машкост е добродетел која се пројавува како сила својствена на оној кој се воздигнал над сите животни неприлики и несреќи, кој е способен истрајно и непоколебливо да им дава отпорна неприликите кои го снашле и кој има цврста надеж…

Поучни словa

За моралната немажественост

  Моралната немажественост е недостаток на морална сила, која се појавува како попустливост, покорност, како пораз, како ропство. Немажественоста е најголема морална слабост, а од неа се раѓаат сите гревови. Оној кој е лишен од моралната сила неможе да им…