Ноќ на покајание и духовен плач

Ниедна друга духовна дејност не го поставува човекот толку блиску до Бога како покајанието. Не привременото душевно чувство на раскајание, туку постојаното дејствително покајание, искреното соочување со сопствената грешност и смиреното, но усрдно обраќање кон Бога… Тоа е внатрешниот духовен труд што светата Црква го посакува од нас и така грижливо кон него нè приведува, особено сега кога посното патешествие полека наближува до својот крај и Страданијата на Спасителот веќе се наѕираат.

Затоа, среде оваа Петта седмица од Великиот Пост, Црквата ни го положила бдението на кое се чита Житието на преподобната мајка наша Марија Египетска – најсилниот пример на покајание, и Великиот покаен канон на светиот отец наш Андреј Критски.

„Од каде да започнам да ги оплакувам делата на мојот беден живот? И што да ставам за почеток на моето сегашно ридание, Христе? Но, како Милосрден, дај ми прошка на гревовите“.

„Оди, бедна душо, со телото твое, на Творецот на сите исповедај се, и од поранешното безумство натаму ослободи се; и, во покајание, на Бога солзи принеси Му“.

Така го започна својот плач Критскиот учител на покајанието, а заедно со него и нашите монашки обители на вчерашното сеноќно бдение, богато со внатрешни созерцанија, покајни воздишки и духовни солзи…

Што, пак, да кажеме за онаа чудесна жена, Света Марија Египетска, која одеднаш се оттргна од бездната гревовна, и во црквата ерусалимска се покаја, и стекна духовно совршенство во јорданската пустина, а и сила чудотворна? Нејзиното житие моќно ни покажува колкава е благодатта Божја над грешниците што се каат и нè повикува и ние од страстите да се оттргнеме…

Убавината од ова прекрасно богослужение оваа година ја украси и Светата Пречистанска Обител, каде нашиот Старец, Архимандрит Партениј, ја помина оваа ноќ на покајание и плач духовен, со тамошното сестринство. Гласот со кој Старецот го читаше Житието на Св. Марија и Покајниот канон ги приведуваше душите на присутните кон опитно познание на плодовите од покајанието… Со истата таа внатрешна задлабоченост тој ја отслужи утрово и Литургијата на предосветените чесни Дарови.

„Смилувај се, спаси ме, Сине Давидов, помилуј ме! Ти, Кој мачените од демони со збор ги исцели, збор милосрден како на разбојникот кажи ми: Вистина ти велам, со Мене ќе бидеш во рајот, кога ќе дојдам во славата Моја“.