Ознака:Марија Египетска

Богослужби

Покајанието и смирението ни ја откриваат Христовата убавина

Просветлена од Мајката на незаодната Светлина, од мракот на страстите си се ослободила. Затоа, откако влезе во духовната благодат, просветли ги, Марие, оние што верно те слават. (Од Покајниот канон на св. Андреј Критски)   Полека молитвено се движиме низ…

Богослужби

Ноќ на покајно слаткопение и молитвословие

Бдение со Житието на Преподобна Марија Египетска и Великиот покаен канон на Свети Андреј Критски Покајанието е обновување на крштението. Покајанието е очистување на совеста. Покајанието е завет со Бога за исправање на нашиот живот. Покајанието е измирување со Господа…

Богослужби

Ноќ на покајание и духовен плач

Ниедна друга духовна дејност не го поставува човекот толку блиску до Бога како покајанието. Не привременото душевно чувство на раскајание, туку постојаното дејствително покајание, искреното соочување со сопствената грешност и смиреното, но усрдно обраќање кон Бога... Тоа е внатрешниот духовен…

април

Преп. Марија Египетска; св. Мелитон Сардиски

1 АПРИЛ 1. Прeп. Марија Eгипeтска. Живoтoписoт на oваа прeкрасна свeтитeлка гo напиша св. Сoфрoниј патријархoт Eрусалимски. Нeкoј јeрoмoнах, старeцoт Зoсим, сe oддалeчил eднаш вo Чeсниoт Пoст вo задјoрданската пустина на дваeсeт дeна oдeњe. Oдeднаш здoглeдал eднo чoвeчкo битиe, сo…

Богослужби

Владеење преку служење на другите

Петта недела од Чесниот Пост. Недела на Света Марија Египетска   ловејќи по покајничкото и умилително море на Светата Чeтириесетница, веќе допловуваме до неговите најголеми длабочини, каде се скриени најголемите тајни за нашето спасение – самите спасителни Христови страдања. Но…

Богослужби

Никој не Ти згрешил како јас, Боже, помилуј ме

Четврток од Петтата недела на Великиот Пост Пророкот рече: Душата моја ќе живее, Господи, и ќе Те фали; мене, заблудената овца, побарај ме, и кон Твоето стадо придружи ме; дај ми време за покајание, та плачејќи да Ти викам: Господи,…