Ознака:Историја

Медиумите за нас

ЗАПИС ОД 1898 ГОДИНА: Празнувањето во Свети Јован Бигорски на 2.000 до 3.000 поклоници

На североисток од градот Дебар на растојание од 5 часа по ребрата на планината Бистра, која се простира од југ кон север среде каменести места малку опколен со јаворови, брестови и дренови дрвја се наоѓа дебарскиот манастир „Св. Јован Претеча“…

Медиумите за нас

МАКЕДОНСКИ СВЕТИЛИШТА: Да го видиш „Св. Јован Бигорски“ и да остариш како Крчин

Кога патувате по текот на реката Радика секогаш ве очекуваат изненадувања во глетката на пејсажот. И независно од тоа дали патувате напролет, кога будењето на природата овде е највидливо, или пак наесен, кога спектарот на боите од растителната и шумска…

Вести од светот

„Жалните камбани на смртта и камбанарите на животот“

Текст на Георгиј Василиу, директор за односи со јавноста на Светиот синод на Црквата на Грција   „Кога камбаните бијат жално, светот умира... Но, кога два различни народа стануваат едно и нивните граѓани сфаќаат дека се созданија на единиот Бог,…

Настани

Учество на Бигорски во првата научна конференција за византологија и медиевистика

На 25 и 26 октомври оваа година, во Конгресниот центар на УКИМ, крај таинствените води на Белото Езеро во Охрид, се одржа првата национална конференција за византологија и медиевистика, со тема: „Самуиловата држава – 1.000 години потоа (1018-2018)“. Конференцијата беше…

Вести од светот

Константинопол ги објави доказите за правото на украинска автокефалија

Неколку часа по одлуката на Украинската Црква (МП) да прекине општење со Вселенската Патријаршија на епископско ниво и да ја обвини за незаконски упад на нејзината канонска територија, Константинопол одговара на заглушувачки начин, објавувајќи голем дел од архивата поврзана со…

Настани

Посета од професори и постдипломци од Аристотеловиот Универзитет во Солун

На денот на манастирската слава, Рождество на свети Јован Крстител, нашата Свештена Обител беше почестена со посета од професори и студенти, меѓу кои и свештеници, на постдипломската програма „Грција: Црковна историја и култура“, кои деновиве остваруваат поклоничко патување на македонските…