Ознака:Предание

Поучни словa

За односот кон атеистите и неправославните

Свети Силуан Атонски беше атеист или екуменист? Едноставно, од него говореше Светиот Дух... Некогаш свети Силуан разговарал со еден пустиник што велел: „Бог ќе ги казни сите атеисти, тие ќе горат во вечниот оган.“ Очигледно, помислата дека безбожниците ќе бидат…

Поучни словa

За расата и брадите

Свештенството на црквата „Свето Благовештение“ во Прилеп, почеток на 20от век   Многу е пишувано за расата и брадите на клириците. Повеќето од оние кои не ги поднесуваат, се некои што сакаат да изгледаат како слободни и новотарски духови. Сите…

Вера

Основи на православната вера – IV дел

Свето Предание Божествената вистина се открива како преизобилен и непресушен божествен живот, кој преку Светиот Дух им се дарува на верните во Црквата. Оттука, Светото Предание се поистоветува со благодатното дејство на Светиот Дух, Кој на сите оние што се…

Православие

Суштината на православието – I дел

Што е православна цивилизација? Дали е тоа цивилизација во онаа смисла во која се подразбира Западната цивилизација? Не, Православието не е цивилизација, и покрај тоа што Тојнби употребува термин „православна цивилизација“. Секако дека во Православието постојат претпоставки за создавање цивилизација,…

Крст

Предание за празникот Крстовден

Предание за празникот Крстовден Првиот настан поврзан со славењето на празникот „Воздвижение на Чесниот и Животворен Крст“ е следниот: До IV век, Црквата не знаела каде се наоѓа Чесниот и Животворен Крст Господов зашто после распетието тој не бил сочуван.…