Ознака:Вечерна на љубовта

Богослужби

(Видео) Вечерна на љубовта и на Свети Георгиј

Колку блиски на душата ѝ се Воскресението Христово и споменот на Св. Великомаченик Георгиј Победоносец! Всушност, секогаш кога си споменуваме за Св. Георгиј, нѐ обзема воскресенско чувство од неговото чудесно житие, кое во суштина е едно сведоштво за Воскресението и…

Богослужби

Второ Воскресение – Вечерна на љубовта

Воскресенската радост денес ги исполнува душите на сите, а невечерната светлина озарува сѐ околу нас – и лицата на верните и нивните домови и природата – насекаде се чувствува победата на животот, триумфот на Божествената љубов која го промени светот.…

Богослужби

Вечерна на љубовта

Продолжуваат пасхалните восклици и ги исполнуваат со неовоземна радост срцата на верните. Блеска невечерната светлина на Осмиот ден, озарено е секое лице, сјае со необична светлина целото создание. Веста за Воскреснатиот од гробот победоносно одекнува низ сиот свет и ја…

Богослужби

Вечерна на љубовта

Необичното таинствено сјаење на светата и обновителна Пасхалната светлина, посветла и од најсветлиот сончев зрак и порадосна од секоја радост, несмалено продолжува да блеска од светиот и велик ден на Христовото Воскресение. Радосната вест овој единствен настан го осветлува сето,…

Богослужби

(Видео) Вечерна на љубовта

Пасхалната радост пламти во срцата на верните и ги исполнува нивните домови со зраците на невечерната светлина на Осмиот невечерен ден. Веста за Победителот на смртта, за Воскреснатиот од гробот громогласно одекнува низ сиот православен свет и еве продолжува да…

Богослужби

Вечерна на љубовта

Воскресението Твое, Христе Спасителе, ја осветли сета вселена, и го повика Твоето создание, сесилен Господи, слава Ти  Светлината на Христовото Воскресение, како пламен столб блесна од гробот и ја озари сета вселена, објавувајќи ја новата твар. Се радува денес сето…