Ознака:Велики Четврток

Богослужби

Свети и Велик Четврток

Денес Црквата Христова прави спомен на Тајната Вечера на Спасителот. Во овој голем ден е востановена Светата Евхаристија – Божествената Литургија којашто Црквата ќе продолжи да ја извршува и во вечноста. Таа е една и иста Евхаристија која литургиски и…

Богослужби

Велики Четврток

Денес Христос, Премудроста Божја, на спасителна трпеза Своите пријатели ги води, за со храната на бесмртноста да ги нахрани. Од чашата на животот пијат Неговите ученици, со вера се утврдуваат тие вистинољубиви следбеници, неискажливата тајна ја примаат и божествено се…

Богослужби

Свет и Велик Четврток (видео)

Упатувајќи ги во тајните Твоите ученици Господи, Ти ги учеше говорејќи: Пријатели мои, никаков страв да не ве раздели од Мене. Оти ако страдам, тоа е за светот. Не соблазнувајте се од мене, оти Јас не дојдов да Ми служат,…

Слова на епископ Партениј

Тајната Вечера – востановување на Царството Божјо на земјата

Слово на Неговото Преосвештенство, Епископ Антаниски г. Партениј, игумен на Свештената Бигорска Обител, за Велик Четврток, изговорено на Светата Василиева Литургија, по читањето на Светото Евангелие, на 29 април 2021 лето Господово Симнете ја проповедта на вашиот уред Гледајте ја…

Богослужби

(Видео) Светиот и Велик Четврток – раѓање на великата Тајна

Кога славните ученици, при миењето на нозете на Вечерата, се просветлуваа, тогаш злочестивоот Јуда, болен од среброљубие, се помрачуваше и на беззаконите судии, Тебе – праведниот судија – Те предава. Душо среброљубива, гледај каде оди да се обеси таква душа;…

Богослужби

Велики Четврток

Беззакониот Јуда, кој на Тајната Вечера ја стави раката во чинијата, заедно со Тебе, кон беззакониците ги пружи рацете за да ги прими сребрениците: тој ја пресмета и цената на мирото и не се исплаши да Те продаде Тебе, Кој…