Ознака:Битуше

Слова на архимандрит Партениј

Светлината на Светилата незаодни

Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, изговорено на Светата Литургија во скитот на Свети Кирил и Методиј во с. Битуше, по повод нивниот спомен Денес, мили мои, чувме од Светото Евангелие како Господ наш Исус Христос ги советува апостолите, а…

Богослужби

Светлозарниот спомен на Светите Кирил и Методиј

Како што на видливиот небесен свод ѕвезда од ѕвезда по болскотот се разликува (1. Кор. 15,41), така и во невидливото духовното небо на нашата света Црква недобројните светии зрачат со богоблескави зраци и ги разгоруваат срцата на верните, соодветно на…

Слова на архимандрит Партениј

Светите Кирил и Методиј – причесници на Божествената светлина

  Слово на Неговото Високопреподобие, Архимандрит Партениј, за споменот на Свв. Кирил и Методиј, изговорено во храмот на истоимениот бигорски скит во с. Битуше, веднаш по читањето на Светото Евангелие   ледајќи го сегашново торжество, мили мои, не можам, а…

Богослужби

Првата Литургија во Бигорскиот скит на Светите Кирил и Методиј во с. Битуше

ако што сонцето кога пристигнува кон својот запад, пред самото затскривање зад хоризонтот, уште еднаш полновласно ги испушта своите моќни зраци, сакајќи да нè потсети дека повторно ќе блесне следниот ден, така и светлозрачното пасхално торжество, на денот на одданието…

Соопштенија

Покана

Почитувани наши читатели, Ве известуваме дека на денот кога Православната Црква го слави споменот на Светите Рамноапостолни отци наши Кирил и Методиј, просветителите и духовните родоначалници на словенските народи, следната среда, на 24 мај, со почетокот во 9:00 часот, ќе…

Настани

Завршени годинешниве градежни работи на храмот на Свв. Кирил и Методиј во Битуше

Две и половина години по почетокот на изградбата и осветувањето на темелите на храмот на Светите солунски Браќа Кирил и Методиј во истоимениот скит на Бигорскиот Манастир во с. Битуше, веќе е завршена рам-конструкцијата на црквата, а преземени се, исто…