Архимандрит Партениј ја прими наградата од Европскиот парламент во Брисел

Пред Европскиот парламент

 

Пред симболичното „дрво“, што ја претставува културната испреплетеност на европските народи

Чoвекот – тoа е образ Божји, па затоа невозможно е да се љуби Првообразот, без да се љуби Неговата икона, Неговото изображение – човекот. Не пишува ли Апостолот на љубовта, Свети Јован Богослов, вака: Ако некој рече: „Го сакам Бога“, а го мрази својот брат, лажец е: оти, кој не го сака својот брат, кого го видел, како може да Го сака Бога, Кого не Го видел? (1. Јован 4, 20) И ете, токму со силата на таа Божествена љубов, Христијанството блескаво се пробило во темнината на овој свет и положило темели на она што ние денес го нарекуваме духовно благородство, морална честитост, возвишена култура, хуманост, христијанска цивилизација. А стариот континент, Европа, таа лулка на префинетоста на човечката мисла, на убавината и на правото, потквасена од квасот на апостолското учење и крвта маченичка, нераскинливо се сврзал со оваа христијанска култура. Еве и дваесет века после апостолската проповед на нејзино тло, и покрај општата криза на духовните вредности, и покрај сите експерименти кои не се собразуват со нејзината духовна култура, таа и натаму не заборава да го цени и наградува она што е добро, хумано, богољубиво и човекољубиво.

Во рамките на својата програма „Наградување на исклучителни Европјани“, чијашто цел е да ги поттикнува хуманоста, мирот и доброљубието, Европскиот парламент награди педесет поединци и организации, меѓу кои и нашиот возљубен старец и игумен, Архимандрит Партениј. На главната церемонија која се одржа на 9 октомври, во топлата атмосфера во една од свечените сали на Парламентот на Европската Унија во Брисел, во присуство на многубројни европратеници и гости, од страна на вицепретседателот на Европското собрание, г-ѓа Силви Гијом, на лауреатите официјално им беше врачена грамотата за почесниот европски медал. Потоа добитниците на оваа исклучителна награда беа поздравени и од Претседателот на Парламентот, г. Антонио Тајани. Меѓу наградените имаше луѓе и организации од разни општествени сфери, а дел од нив беа и припадници на православното Христијанство.

Со отец Антониј од Грција, раководител на хуманитарната организација „Кивотот на светот“

Така, добитници на наградата „Европски Граѓанин“ беа и неколку добротворни организации од Романија, Грција и Кипар, од кои едната, „Кивотот на светот“, е раководена од православниот свештеник, отец Антониј од Грција, а се занимава со помагање и згрижување на напуштени и незаштитени деца. Меѓу добитницте се најде и академик Пјер Маврис од Франција, главниот иницијатор на програмата за размена на студенти „Ерасмус“. Најстариот лауреат е г. Михаи Сора од Романија, философ и есеист, роден во 1916 година. Тој одржа прекрасен говор, во кој нагласи дека имал можност да ја види Европа во урнатини, крв, раскината од војни, поробена од диктаторски режими, и затоа сега многу се радува што ја гледа обединета, со демократски дух. Свеченоста за лауреатите продолжи и следниот ден, на 10 октомври, кога тие имаа можност да се запознаат со Европскиот парламентариум и со историјата на Европската Унија.

 

Со г. Димитриос Пападимулис, заменик-претседател на ЕП

 

Со поранешниот Претседател на Европскиот парламент, г. Ханс Герт Петеринг

 

Со г. Тасос Георгиу, раководител на генералниот директоријат за комуникации на ЕУ

 

Среде бројните личности коишто му честитаа на отец Партениј за големата награда беа: сегашниот Претседател на Европскиот парламент, г. Антонио Тајани, поранешниот, г. Ханс Герт Петеринг, заменик-претседателот, г. Димитриос Пападимулис,  како и неколку други политичари од Европската Унија. Со сите нив отец Партениј разговараше за евроинтеграцијата на Македонија и ги замоли да помогнат во тој процес.

Свеченото доделување на грамотата од г-ѓа Силви Гијом, заменик-претседател на ЕП

Наградата „Европски Граѓанин“ била воведена во 2008 година, а Европскиот парламент ја доделува на граѓани и организации, коишто дале значителен придонес или исклучителна посветеност за подобро взаемно разбирање и потесна интеграција меѓу граѓаните на ЕУ, или за подобрување на прекуграничната и транснационалната соработка во ЕУ; придонес и за долгорочна, прекугранична и транснационална културна соработка што го зацврстува европскиот дух и хуманоста; за негување на вредностите опишани во Повелбата за основни човекови права во Европската унија. Таа е претставена преку почесен медал и грамота, потпишана од Претседателот на Парламентот.

Со г. Андреј Ковачев пред таблоата со добитниците

Краткото резиме за личноста на отец Партениј, коешто беше поместено на табло во салата, напишано на четири јазици (англиски, бугарски, македонски и француски), гласеше вака:

Добитникот на наградата Европски Граѓанин од 2018, Игуменот на Бигорскиот Манастир*, Архимандрит Партениј, веќе две и пол децении интензивно се занимава со хуманитарна дејност, работејќи со социјално ранливи категории, коишто се особено актуелен проблем на денешницата. Во духот на Европската култура и цивилизација значајно придонесува за градење мостови и унапредување на соработката меѓу народите на културно и духовно поле, како и јакнење на соживотот и меѓусебното почитување. www.bigorski.org.mk. 
*Манастирот Св. Јован Крстител е православен манастир во западниот дел на Република Македонија
Таблото со резиме за дејноста на Архимандрит Партениј

 

Архимандрит Партениј беше предложен за лауреат од страна на европратеникот од Р. Бугарија, г. Андреј Ковачев, и откако предлогот беше одобрен од бугарската комисија, тој беше изгласан и од европската комисија, со што станува првиот македонски граѓанин добитник на ова големо признание. Република Бугарија е најголемиот поддржувач за европската интеграција на Република Македонија.

Со г. Андреј Ковачев и неговите љубезни соработници

Најсрдечно им благодариме на г. Андреј Ковачев и неговите соработници за несебичната љубов со која нѐ пречекаа во Брисел и особено за тоа што посакаа да ја наградат целокупната дејност на нашиот старец. Бог да им ги умножи љубовта и добрината и да ги награди со небесна награда!

Со г. Андреј Ковачев и г. Антонио Тајани, Претседател на Европскиот парламент