Андреј Кураев: Диптисите на патријархот Кирил станаа многу кратки…

Извор:
Протоѓакон Андреј Кураев

На 20 ноември о. г., познатиот руски теолог, протоѓаконот Андреј Кураев на својот канал на Телеграм напиша многу интересно согледување на последниот чин во низата од скандалозниот и невиден досега начин кој Руската црква го одбра за справување со проблемите. Тој со голема храброст го кажа тоа што многумина се снебиваат да го кажат – дека Руската црква е веќе во раскол, бидејќи не го спомнува Вселенскиот патријарх.

Еве го целиот текст:

„Диптисите на патријархот Кирил станаа многу кратки.

Денес на патријаршиската служба, како на Великиот вход, така и на диптисите, не беше кажано ниту едно име. Само: ‘Спомни ги, Господи, православните патријарси’.

Така патријархот почна да практикува неспомнување (како расколниците, н. з.).

Логиката на расколот е иста, без разлика на тоа кој се отклонува во раскол – дали селски поп или патријарх“.