Чист понеделник

Времето посно светло да го почнеме и на духовни подвизи себе да се подложиме; душата да ја очистиме, телото да го очистиме; да постиме од секоја страст како од храна и со добродетели духот да го насладуваме; со љубов во нив усовршувајќи се, да се удостоиме сите да го видиме сечесното Страдање на Христа Бога и Светата Пасха, духовно радувајќи се. (Стихира од Вечерната спроти почетокот на Постот)