Креаторите на facebook велат дека мрежата го менува односот на човекот кон општеството

Извор:

Соосновачот и бивш претседател на компанијата Facebook Шон Паркер, изјави дека мрежата е креирана за да му преокупира на човекот што поголем дел од неговото внимание и слободно време.

„Ова значеше дека ние на корисникот требаше му дадеме нешто како мало полнење со допинг од лајкови и коментари на фотографиите. Но вие консумирате сѐ повеќе и повеќе содржини, добивате повеќе лајкови, а тоа е како маѓепсан круг. Тоа буквално го менува односот на човекот кон општеството, кон другите луѓе. Можеби дури и на бизарен начин влијае на продуктивноста. Бог знае дека социјалните мрежи влијаат на мозокот на нашите деца“, додаде Паркер.

Социјалната мрежа Facebook е основана во 2004 година од Марк Цукенберг, Едуардо Северин, Дастин Московиц и Крис Хјузом. Основачот на Napster, Шон Паркер, беше првиот претседател на компанијата, но истата ја остави во 2005 година. Со неа сега раководи Марк Цукенберг, кој ги комбинира должностите на извршен директор и претседател на одборот на директори.