Моштите на св. Спиридон во Букурешт

Извор:

Романската Патријаршија најави дека по повод празникот на св. Параскева, светите мошти на св. Спиридон ќе бидат донесени од Крф во Букурешт на поклонение. Имено, делегацијата предводена од Неговото Високопреосвештенство, митрополитот Нектариј, којашто пристигна во Букурешт денес, донесе кивот со десната рака на св. Спиридон Чудотворец Тримитунтски, која беше изложена за поклонение во патријаршискиот соборен храм. Моштите на светиот ќе пребиваат во Букурешт до 17 октомври.