Благословено новото лето Господово во Ерусалим

Под силен протокол и мерки за заштита и превенција од коронавирусот, во Кувуклијата на Гробот Христов се отслужи Божествена Литургија, со која чиноначалствуваше Патријархот Ерусалимски во сослужение со свештенството на Ерусалимската Патријаршија. 

Интересно е тоа што за време на Литургијата Евангелието се прочита на четири јазици, и тоа: грчки, арапски, црковнословенски и романски. 

Според традицијата, на крајот од свечената богослужба, Патријархот Теофил ја благослови и подели Василопитата.

За Бигорски Mанастир од Ерусалим,

Сестра Лаврентиа