Илјадници поклоници на литијата со иконата Панагија Вулканиотиса во Грција

Извор:

Илјадници поклоници се придружија на литијата со чудотворната икона на Богородица Панагија Вулканиотиса која започна вечерта на 19ти Септември од манастирот Вулканос до градот Месина, Грција. Оваа литија се одржува во чест на чудото што Мајката Божја го направи во 1755 година кога литија со иконата го спаси градот од смртоносната чума. Литијата ја предводеше Метеорскиот Митрополит Теоклит во придружба на Митрополитот Мелетиј од Александриската Патријаршија. Иконата беше пречекана низ градските улици со цветен тепих и радосни восклици на насобраните верници.