Литвански политичари бараат еклитон од Вселенскиот Патријарх

Извор:

Патријархот Вартоломеј прими во Константинопол група Литвански политичари кои му ја изразија желбата да ја предадат Литванската црква под грижа и јуриздикција на мајката црква -Вселенската Патријаршија.

Литванскиот Премиер го извести Патријархот за нивната искрена желба да и помогнат на Црквата да се префрли под јуриздикција на Вселенската Патријаршија. Откако Литванската Црква престана да го спомнува Патријарх Кирил за време на Евхаристијата, ова се и првите чекори на државата да ја изведе Црквата од досегашната руска јурисдикција.