Посета на британскиот амбасадор во Бигорски

Како споменик на вечните вредности, заеднички за сите христијански народи, и како стожер за обединувачката моќ на културната размена, Свештената Бигорска Обител на Чесниот Претеча, во текот на вчерашниот празничен ден, срдечно го пречека британскиот амбасадор во земјава, Неговата Екселенција г. Метју Лосон, кој допатува во десетвековното светилиште заедно со своето благородно семејство. Посетата имаше пријателски и семеен карактер и помина во атмосфера на другарство и на меѓусебно запознавање. Всушност, угледниот гостин дојде во нашиот Манастир со цел запознавање на културното наследство, богатата историја и значењето на Бигорски.

За време на посетата, амбасадорот Лосон оствари средба со нашиот почитуван старец, Епископот Антаниски г. Партениј. Средбата се карактеризираше со дух на топлина и отвореност и во неа се развија пријателски дискусии за духовноста и за улогата на верата во современиот свет. Во атмосфера на взаемна почит, владиката и амбасадорот споделија сознанија за вредностите што ги поврзуваат општествата. Особен интерес амбасадорот покажа околу милениумската историја на Манастирот, како и за монашкиот живот на нашиот Старец и за неговата мисија со зависниците и со социјално ранливите категории.

Во продолжение посетата се одвиваше во дух на спознајна љубопитност и восхит. Ценетите гости имаа можност да ја разгледаат прекрасната архитектура на Манастирот, да се нурнат во спокојството на неговата околина и од прва рака да се запознаат со посветениот начин на живот што го водат монасите. Ова извонредно искуство им овозможи да го сфатат длабокото значење на Манастирот како светилник на духовноста и на културно богатство.

Накрај, амбасадорот Метју Лосон и членовите на неговото семејство срдечно се заблагодарија за топлиот пречек во Манастирот.