Ректорот на Московската духовна академија во Бигорски

На голема радост на Бигорското братство и Раичкото сестринство, со благослов на Неговата Сесветост Патријархот Московски и на цела Русија Кирил, висока делегација на Московската духовна академија (МДА) денес ги посети нашите два манастира. Делегацијата беше предводена од почитуваниот Ректор на МДА, Архиепископот Верејски Евгениј (Решетников), кој допатува кај нас заедно со Проректорот за научно-богословска работа, протојереј Александар Задорнов и раководителот на Балканскиот кабинет при МДА, ценетиот професор – славист Алексеј Мстиславович Пентковски, инаку долгогодишен пријател на нашата свештена обител. Во придружба на високите пратеници од МДА беа и нивните домаќини од Македонија, почитуваните проф. д-р Велимир Стојковски – Ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, и протопрезвитер проф. д-р Ацо Гиревски – Декан на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје. Ценетите гости беа срдечно и гостољубиво пречекани од нашиот старец, архимандрит Партениј, кој со голема љубов и внимание ги запозна гостите со историјата на манастирот, како и со евангелско-просветната дејност на Бигорското братство. Архиепископот Евгениј, видливо задоволен од тоа што го виде во нашите манастири, од името на целата делегација топло се заблагодари за убавиот прием.

Пред два дена Ректорот на МДА во Скопје имаше средба со Претседателот на Р. Македонија, г. Ѓорге Иванов, а го посети, исто така и Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.