Крстот – темелот на спасението

Денес пред нас се издигнува Крстот, чија што сила безброј пати како моќен предводник во житејските борби се покажува.


Господи, Кој му помагаше на Давида да ги победи иноплемениците, и на верниот народ наш помагај му, и со оружјето крсно одбиј ги нашите непријатели; покажи ги на нас, Милосрден, твоите древни милости, и да разберат навистина дека си Ти Бог и дека ние, коишто се надеваме на Тебе, победуваме, ние кои се молиме на Твојата пречиста Мајка да ни дарува милост голема.

Заблеска и третата недела од Великиот Пост. Црквата низ богослужбите ревносно патува кон целта; народот Божји ги полага сите свои сили за да истрае во овој толку посебен и благодатен подвиг; природата полека живнува, се обојува во свежи бои и му се насмевнува на човекот, а мелодијата на птиците ги краси утрата, влевајќи некој таинствен спокој. Сета твар издивнува, тивко и неуморно плови низ великопосното време, брза да го прими својот венец на победата над сите зла: Воскресението на Спасителот Христос.

И ете, денес пред нас се издигнува Крстот, чија што сила безброј пати како моќен предводник во житејските борби се покажува. Оти крстот е надеж непосрамена, излеана во срцата на оние што со љубов го целиваат, оружје непобедливо кое страшната смрт ја победи, утеха на човештвото и радост негова, украс на Црквата, тивко пристаниште на оние што во бура се наоѓаат. Пред нас силно засветлуваат неговите четири краци и до четирите краишта на светот силна порака испраќаат, низ божествената уста на Оној Кој на него беше распнат: Не плашете се, Јас сум со вас во сите денови на вашиот живот (Матеј 28, 20).

Силно заблескува ова знамение на победата, издигнато од рацете на возљубениот ни Старец и чудесно ги озарува лицата на присутните во Бигорскиот храм на Претечата; пофалба е тој и во Обителта на Светиот Георгиј Победоносец и моќен благослов врз сестринството излева; сигурна заштита и поткрепа на нашиот народ во ова време на телесни и духовни страданија; спасение на светот низ сите периоди на големи испитанија. Празничната богослужба благодат излева и прави нашите срца да испратат утеха обилна: Христе Боже, Кој си Единствен Добар и Човекољубец, со силата на Твојот Чесен Крст, осени го Твоето создание; издигни се, о Крсту, и подигни го паднатиот народ. Дарувај му благослов голем, та да може со скрушено срце на Твоите неискажливи страдања да се поклони и да Го види славното Ти Воскресение. Амин!