Геронтиса Гаврилија, „Подвижничката на љубовта“ официјално канонизирана од страна на Константинопол

На својата последна седница, Светиот Синод на Константинополската Патријаршија донесе одлука Старицата Гаврилија (Папајанис)да биде официјално канонизирана. Мајка Гаврилија († 1992) – грчката православна монахиња која целиот свој живот го посвети во грижа за сиромашните и болните, меѓу православните верници е позната под името „Подвижничка на љубовта“. Одлуката за канонизација беше донесена по иницијатива на Патријархот Вартоломеј, а на барање на Митрополитот на Лерос, Калимнос и Астипалеа. Митрополијата го назначи Митрополитот Кирил од Родос, да создаде служба на св. Гаврилија, која се упокои во Лерос.