Нови хиротонии во Вселенската Патријаршија

Извор:

Деновиве, на предлог на Вселенскиот Патријарх Вартоломеј, Светиот Синод во Фанар едногласно го избра поранешниот велик еклесијарх, архимандритот Венјамин, за нов викарен епископ со титула Тралески. Во тој контекст, епископот Никандар Дорилејски беше избран за митрополит Иринополски а епископот Серафим Аполониски за митрополит Севастијски. Обата новоизбрани митрополити, претходно ја вршеа службата на викарни епископи при Австралиската епархија.