ГПЦ ја признава Православната црква во Украина?

Извор:

Митрополитот на Лангада, г. Јован, директно го поставува прашањето за признавање на автокефалната Црква во Украина.

Митрополитот на Лангада денес, 28 јули, сослужуваше со митрополитот Киевски Епифаниј, по повод јубилејните празнувања на крштевањето на Рус.

Исто така, пред неколку дена, митрополитот Јован во Лангада сослужуваше со епископот Чернивски г. Герман, од автокефалната Црква во Украина, во сослужение со повеќе други јерарси од ГПЦ.

Треба да се забележи дека Грчката православна црква, се уште официјално ја нема признаено автокефалната Црква во Украина, но очигледно тоа не претставува пречка за многу јерарси.