Спортски настан во чест на големиот Јубилеј „1000 години Бигорски манастир“

Денес, на наша голема радост и во пресрет на празникот „Раѓање на свети Јован Крстител – Иванден“, група спортисти, кои многу години наназад практикуваат различни спортски дисциплини во прекрасниот Мавровски регион, ги посветија своите спортски подвизи на големиот Јубилеј – 1000 години од основањето на Бигорскиот манастир.

Учество зедоа спортско-качувачките клубови од нашата земја (СКК Екстрем – Скопје, СКК Карпош – Скопје, СКК Вертикал – Битола, СКК Астибо – Штип, СКК Карпи за секој – Демиркапија), членови на Спортско Качувачката Федерација, под раководство на претседателот г. Владимир Трповски, а нивни предизвик беше да ги качуваат атрактивните и светски познати насоки во Мавровската пештера.

Во четвртокот, пак, во попладневните часови, од граничниот премин Стрезимир, тројцата искусни планинари и алпинисти: Марио Шаревски, Маја Бошкоска и Војкан Недковски, за првпат во историјата на македонското планинарење поминаа трансверзала по планинскиот венец Кораб-Дешат-Крчин по следниов правец на движење:

Шерупа – Зиберова кула – Голема Корабска Врата (камп)- под Бел Врв и Црна Чука – Кепи Бард – Кобилино Поле (камп 2)- Голем Кораб – Мал Кораб – Боази – Изгревно Езеро – под Дерза, Црн Камен, Шупла Стена – Шкртец (камп 3) – Плоча – Високо брдо – Иноска – Веливар – Св. Недела – Крчин. Притоа, тие поминаа растојание од 70 км, со искачена надморска висина од 4377м., во времетраење 31:48 ч., од кои во активно одење 22:21 ч.

Посебно беше задоволството овие храбри атлети во текот на спортувањето да ги носат јубилејните маици на Бигорскиот манастир, во знак на поддршка и нескриена радост за големината и значењето на 1000-годишнината од основањето на Бигорската Обител. На крај, тие го посетија древното Бигорско светилиште и се поклонија пред чудотворната икона на светиот Јован Крстител, а нешто подоцна сите беа поздравени од нашиот возљубен Старец, архимандрит Партениј, кој со особена љубов, задоволство и восхит за нивниот спортски подвиг во чест на Јубилејот, од срце им се заблагодари и ги благослови за нови успешни духовно-телесни искачувања и спортски достигнувања.

Бог да ги благослови сите оние кои зедоа учество и дадоа придонес за реализирањето на овој навистина прекрасен настан, кој успеа да се одржи и во услови на зголемени мерки за заштита и превенција од коронавирусот, притоа не отстапувајќи од наведените владини препораки.