Во Бигорски наречение за новиот епископ антаниски, Партениј

Во свештената Бигорска обител денеска од 18 часот ќе се изврши наречението за епископ на архимандрит Партениј, игуменот на Бигорскиот манастир, а утре на празникот посветен на апостолите св. Петар и св. Павле, во храмот „Света Софија“ во Охрид од 8:30 часот ќе биде отслужена празнична Божествена литургија, на која Партениј ќе биде хиротонисан за епископ антаниски.

– ВЕ ПОКАНУВАМЕ И ВАС, ВОЗЉУБЕНИ, ДА БИДЕТЕ ДЕЛ ОД ГОЛЕМОТО ТОРЖЕСТВО, ЗА СИТЕ ЗАЕДНО ДА СЕ ПОМОЛИМЕ НА НАШИОТ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС, ДА МУ ИСПРАТИ БЛАГОДАТНИ СИЛИ НА НАШИОТ ДУХОВЕН ТАТКО, ТА ДА МОЖЕ ДОСТОЈНО ДА ГО ПОНЕСЕ ТОВАРОТ НА НОВАТА АРХИЈЕРЕЈСКА СЛУЖБА, СООПШТИ БИГОРСКИОТ МАНАСТИР.

Оттаму ги замолуваат сите присутни поклоници и посетители совесно да се придржуваат до сите пропишани мерки за здравствена заштита, кои, пред сѐ, вклучуваат задолжително носење заштитна маска и запазување на потребното растојание.

За таа цел, наведуваат, за присутните посетители ќе бидат обезбедени посебни заштитни маски, а ќе биде ангажирана и високопрофесионална агенција за обезбедување, којашто ќе се погрижи за максимално спроведување на редот и одржување физичка дистанца. Исто така, во тоа ќе помагаат и службениците на СВР Охрид, кој е веќе информиран за настанот.

Во соопштението се истакнува дека со оглед на тоа дека мерките предвидуваат и ограничен број присутни во храмот, во кој ќе можат да влезат одреден број свештенослужители и гости, за да им се овозможи на сите верници молитвено учество во настанот, во Бигорски и во Охрид ќе бидат обезбедени надворешни видеоекрани, на кои ќе се врши директен пренос од богослужбата.

За во Охрид се предвидени три видеоекрани, едниот на влезот на „Св. Софија“, другиот на западниот трем каде што е амфитеатарот и третиот на плоштад, сѐ со цел подобро распоредување на граѓаните, за да се избегне формирањето поголема толпа. Со специјален ангажман на комуналното претпријатие во Охрид, во неделата пред да започне богослужбата ќе се изврши целосно дезинфицирање на храмот.

Известуваат и дека по повод овој многу значаен настан, на 12 јули, недела, Бигорскиот манастир ќе биде затворен за посетители до 15 часот.

Извор:МИА