Посета на Премиерот г. Ковачевски во Бигорски

Денеска попладнето во посета на Свештената Бигорска Обител дојде Претседателот на Владата на Р. С. Македонија, г. Димитар Ковачевски, во придружба на министерот за транспорт и врски, г. Благој Бочварски, министерот за локална самоуправа, г. Горан Милевски и заменик-министерот за транспорт и врски г. Беким Реџепи и други претставници од управната и од локалната власт. Ценетите гости беа срдечно пречекани од старецот и игуменот на Манастирот, Епископ г. Партениј и Братството, според предвидениот ред за пречек на владини великодостојници. Гостите најнапред беа одведени во храмот на Свети Јован Крстител, каде што им беше прикажана содржината и историјата на храмот и на Манастирот, а во продолжение ја посетија Бигорската книгохранителница, каде што Старецот ги запозна со дел од книжниот фонд, вклучително и со неколку раритетни книги.

Најпосле, г. Ковачевски и неговата придружба беа одведени на манастирско послужение во големиот синодикон, каде што разговараа со Старецот за повеќе теми. Во оваа прилика нашиот Епископ и игумен им образложи повеќе за евангелската и социјална мисија на монашкото братство, како и за секојдневните активности на монасите. Премиерот и соговорниците ја истакнаа благотворната улога што ја врши Бигорскиот Манастир во дебарско-реканскиот крај, но и пошироко и го окарактеризираа како културен центар кој со својата хуманитарна мисија претставува врска што ги спојува сите во добро сожителство, без разлика на националната, верската и социјалната припадност.

Премиерот Димитар Ковачевски посочи дека со прифаќањето на Охридската Архиепископија во канонско и литургиско единство од страна на Вселенската Патријаршија на 9 мај годинава, и помирувањето со Црквата на Србија и искажаната добра волја од нејзина страна дека ќе ја препорача нашата Црква за автокефална – сега убавините и вдахновената духовна атмосфера на Бигорскиот Манастир стануваат достапни за верниците од сите сестрински православни цркви, за да го сведочат единството и црковно заедништво како една од најсуштинските вредности на православното Христијанство.