Вартоломеј кон Кирил: „Автокефалијата за Украина е решена работа“

Извор:

Пред малку завршија разговорите помеѓу Вселенскиот Патријарх г.г. Вартоломеј и Московскиот Патријарх г. Кирил во Фанар.
Согласно информациите, разговорите траеле вкупно четири часа, додека двајцата Претстојатели имале и разговор насамо.
Сигурни информации на Ромфеа.гр, Московскиот Патријарх му предложил на Вселенскиот да се организира научен симпозиум на кој ќе се објават текстовите и изворите по прашањето. Исто така, предложил да започне дијалог на таа тема.
Вселенскиот Патријарх со големо внимание ги сослушал барањата на Патријархот Кирил, но и покрај тоа го известил дека темата е напредната веќе подолг период.
„Со задоволство, но автокефалијата е решена работа за нас и ние продолжуваме“, рекол Вселенскиот Патријарх, според информациите.