Божикно Катче 2019 година

ПОУЧНИ СЛОВА


Слово на Рождество Христово

Песната на Ангелите

Вистинското значење на Рождеството Христово

За Рождеството Христово

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – I дел

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – II дел

Зошто раѓањето Христово се слави во декември и како почнал да се слави Божик – III дел

Да си спомнеме и за Бога на Божик

Божиќното дрво не е странски обичај

За стариот календар

Деца Божји – I дел

Деца Божји – II дел

Деца Божји – III дел

Деца Божји – IV дел

КАТЕХИЗИС


За Божикните каланди и пештера

Историјат на празникот Рождество Христово

Историјат на Божикниот пост

Божикниот пост

За иконата на Рождеството Христово

Толкување на иконата на Рождество Христово

СЛОВА НА НЕГОВОТО ВИСОКОПРЕПОДОБИЕ, АРХИМАНДРИТ ПАРТЕНИЈ


Нѐ посети Исток од висините

Христијанството е вера на љубовта, смирението, слободата и убавината

На родениот Христос да Му принесеме вера, надеж и љубов

Се роди Кнезот на мирот

Денес се раѓа од Дева…

Мирот слегува на земјата…

ВИДЕО СОДРЖИНИ

БАДНИКОВИ ПОВОРКИ


Небо и земја – Божикна песна

Од подготовките за Божикната претстава на 06.01.2019

Од снимањето на спотот за „Небо и земја“ – сцени со глумците и ансамбл „Македонија“

Од снимањето на спотот за „Небо и земја“ – декември 2018

Сведоштво за традицијата на пеење на „Небо и земја“ за Бадник и Божик во битолскиот крај

Најважната Божикна покана, поканата до Вас!

Од снимањето на „Небо и земја“

Бадникова поворка – Скопје 2018

Ексклузивни снимки од снимањето на видео спотот за „Вечниот Бог“

БАДНИКОВА ПОВОРКА НА РАДОСТА во Дом за стари лица


Од снимањето на „Вечниот Бог“ декември 2017


Даниел Кајмаковски и Димитар Андоновски во посета на Рајчица

Децата од Охрид и помагаат на сестрите во Рајчица

ВЕЧНИОТ БОГ


Вечниот Бог (2018)

Вечниот Бог (2016)

Вечниот Бог (2012)

Ансамбл Македонија – Вечниот Бог (Бадник 2018) – дел 1

Ансамбл Македонија – Вечниот Бог (Бадник 2018) – дел 2

Ансамбл Танец – Вечниот Бог

Стара коледарска византиска песна

Божикна честитка

Бадникова поворка – Кичево 2016

ЦРТАНИ ФИЛМОВИ


Божикна сказна

Христовото Рождество

Св. Василиј Јуродив

СТАВОВИ


Како христијанинот да не се изгуби среде новогодишната суета

Нешто околу Новата Година: христијанска или секуларна?

Од Св. Николај до Дедо Мраз

ОСТАНАТИ СОДРЖИНИ


Осамена на Божик

Бадниково-Божикни радости од најмладите

Поворките: топла Божикна порака среде зимското студенило

Божиќна честитка од Бигорскиот манастир

Невидена радост пред празникот Божик

Традиционални бадникови колачи